top of page

מה היה חטאו של קין?

  • דר אורי לוי
  • 5 באוק׳ 2018
  • זמן קריאה 3 דקות

אנחנו תוהים ומתפלאים על כך שהאחים הראשונים בבריאה, קין והבל מגיעים לאיבה עד כדי רצח. הביטוי אחוות אחים מציין בדרך כלל את כל הטוב והחיובי בקשר בין שני אחים. אם נתבונן במילה אחווה, הרי שהיא נשענת על המילה אח. כך בעברית ואף בשפות נוספות (brotherhood לדוגמא, וכן ברוסית, גרמנית, ספרדית וצרפתית).

בכדי להבין את המניעים לרצח, יש ראשית לבחון במה חטא קין עוד קודם למעשה רצח אחיו. חטאו היה כפול.

כיצד? קין בוחר להביא מנחה לפני ה', ולאחריו מביא אף הבל מבכורות צאנו ומחלביהן. בעוד מנחתו של הבל מתקבלת, נדחית מנחתו של קין. חז"ל מבארים כי הביא מנחה שאינה ראויה. הגשת מנחה למושל בשר ודם שאינה ראויה היא פגיעה בכבוד המושל וזו עבירה קשה. ראייה לכך מה שנאמר במלאכי א' (הוספנו סימני פיסוק להקלה על הבנת הפסוק):

ו ֵבּןְיַכֵבּד ָאבְוֶעֶבד ֲאֹדָניוְוִאם-ָאב ָאִני, ַאֵיּה ְכבוִֹדי?ְוִאם-ֲאדוִֹנים ָאִני, ַאֵיּהמוָֹרִאי? ָאַמרה' ְצָבאוֹת ָלֶכם ַהֹכֲּהִניםבּוֵֹזי ְשׁ ִמי, ַו ֲא ַמ ְר ֶתּם: ַבּ ֶמּה ָב ִזינוּ ֶאת- ְשׁ ֶמ􏰀 ? ז ַמ ִגּי ִשׁים ַעל- ִמ ְז ְבּ ִחי ֶל ֶחם ְמ ֹג ָאל, ַו ֲא ַמ ְר ֶתּם ַבּ ֶמּה ֵג ַא ְלנוּ􏰀? ֶבּ ֱא ָמ ְר ֶכם, ֻשׁ ְל ַחן ה' ִנ ְב ֶזה הוּא

בפסוקים מתואר כי מביאי המנחה, מקריבים לקב"ה מנחה שאינה ראויה. כמענה לשאלתם במה ביזו שם ה', משיב הנביא בשם ה' בשאלה רטורית:

ח ְו ִכי- ַת ִגּישׁוּן ִע ֵוּר ִל ְז ֹבּ ַח, ֵאין ָרע? ְו ִכי ַת ִגּישׁוּ ִפּ ֵסּ ַח ְו ֹח ֶלה, ֵאין ָרע? ַה ְק ִרי ֵבהוּ ָנא ְל ֶפ ָח ֶת􏰀 ֲה ִי ְר ְצ􏰀 אוֹ ֲה ִי ָשּׂא ָפ ֶני􏰀? ָא ַמ ר ה ' ְצ ָב א וֹ ת .

משמעות שאלתו של הנביא היא, האם הייתם מעלים על דעתכם להביא מנחה פגומה וחולה ל ֶפ ָחה, כלומר, למושל בשר ודם? קל וחומר בפני הקב"ה.



החטא הוכפל על ידי זה שקין הרג את הבל על מנת לבטל את קביעת ה' שהבל עדיף על פניו, וזהו חטא נפרד ומקדים את חטא הרצח. קין הגיש מנחה שאינה ראויה, אולם כשלא נתקבלה ובצדק, על שום שלא היתה ראויה להתקבל, חרה לו ונפלו פניו:

ה ְו ֶאל- ַק ִין ְו ֶאל- ִמ ְנ ָחתוֹ ל ֹא ָשׁ ָעה ַו ִיּ ַחר ְל ַק ִין ְמ ֹאד ַו ִיּ ְפּלוּ ָפּ ָניו.

זכור לי מלימודי רפואה כי רגשות עלבון או כעס יכולים לגרום להרפיית השרירים הקטנים התומכים את בסיסי השערות בפנים, מה שגורם לפנים להראות נפולים. קין נמצא בסערת רגשות הבאה לידי ביטוי פסיכוסומטי, אך במקום לברר עם עצמו או מול הקב"ה היוזם פנייה אליו, במה חטא, הוא בוחר בדרך הרצחנות:

ו ַו יּ ֹא ֶמ ר ה ' ֶא ל - ָק ִי ן ָל ָמּ ה ָח ָר ה ָל 􏰁 ְו ָל ָמּ ה ָנ ְפ ל וּ ָפ ֶנ י 􏰀 . ז ֲה ל וֹ א ִא ם - ֵתּ י ִט י ב ְשׂ ֵא ת ְו ִא ם ל ֹא ֵת י ִט י ב ַל ֶפּ ַת ח ַח ָטּ א ת ֹר ֵב ץ ְו ֵא ֶלי􏰀 ְתּשׁוּ ָקתוֹ ְו ַא ָתּה ִתּ ְמ ָשׁל-בּוֹ .

הקב"ה ראשית מתייחס למצבו הנפשי והרגשי של קין ולאחר מכן מציע לו דרך, נתיב בו הוא יכול לבחור כחלופה להתנהגותו עד לאותה שעה. הדרך היא תשובה "הלא אם תיטיב, שאת"- אם תיטיב דרכך, אשא עוונך, אך אם לא תיטיב "לפתח חטאת רובץ"- אתה עלול להקלע למצב של חטא נוסף ואולי אף חמור מקודמו. קין אינו עונה לפניית הקב"ה ובוחר

לבטל את המציאות של העדפת מנחתו של הבל, על ידי פגיעה בהבל ולא על ידי שיפור דרכיו שלו. בעקבות רצח הבל, נגזרה על קין גזירת גלות שהיא הגורמת לחורבן ושממה. עונש מטרתו תיקון דרך, וגם גלותו של קין מטרתה לסייע לו לשפר דרכיו. בהלכות תשובה פרק ב משנה ה' נאמר שנוהגים בני ישראל החוזרים בתשובה לצאת לגלות ממקומם, כי הגלות מכפרת עוון:

מדרכי התשובה להיות השב צועק תמיד לפני ה', בבכי ובתחנונים, ועושה צדקה כפי כוחו, ומתרחק הרבה מן הדבר שחטא בו. ומשנה שמו, כלומר שאני אחר ואיני אותו האיש שעשה אותן המעשים; ומשנה מעשיו כולן לטובה, ולדרך ישרה. וגולה ממקומו שגלות מכפרת עוון, מפני שגורמת לו להיכנע ולהיות עניו ושפל רוח.

קין אינו בוחר בנתיב התשובה ותיקון דרך מרצונו, כפי שהציע לו הבורא, ולכן עונשו הוא גלות שעשויה להביאו להיכנע ולהיות עניו ושפל רוח.

בתפילה לאחדות ואחווה בין אחים, החל במעגל המשפחתי וכלה במעגל הנרחב בין בני האדם. שבת שלום!

Opmerkingen


נושאים
עוד כתבות

© 2020 Dr. Uri Levy

bottom of page